петак, 3. март 2017.

Zdrava malina - kako povećati otpornost maline?

 
Malina je živo biće kao sto je i čovek... I njoj su neophodni neki uslovi za život kao što su svetlost,toplota,voda,hrana,vazduh...Sad se verovatno pitate zašto je poredim sa čovekom? Pročitajte tekst do kraja, sve će vam biti jasno.

  Većina ljudi zna poprilično oko zdravlja i bolesti ljudi, medjutim kada je reč o biljkama tu nam vrlo često manjka znanja. Ne kažem da svi treba sve da uče i znaju ali postoji toliko stvari koje su slične a neke čaki  iste. Pokušaću da vam sve to približim tako što ću praviti poredjenja.


                                               Koliko je bitna genetika?


  Sami znate da postoje ljudi koji imaju "jači imunitet" (otporniji su na bolesti ).
  Zašto?
  Imaju takvu genetiku- nasledili su to od roditelja, pravilno se hrane, piju dovoljno tečnosti, unose dovoljno vitamina i minerala...
Isto tako je i sa bilo kojom biljkom pa i malinom. Ako ste kupili sadnice iz obolelog malinjaka ili im niste omogućili da imaju dovoljno( ili imaju previše) hrane i vode ne možete očekivati da su zdrave i da će davati vrhunske prinose, naprotiv možete očekivati da će biti osetljivije i manje otporne na mnoge bolesti.


                                          Kako ishrana utiče na zdravlje?


  Zdrav čovek često ne obraća pažnju na ishranu pa se to u jednom trenutku ispolji kroz bolest.
Kada se bolest pojavi, ljudi masovno unose silne vitamine u raznim oblicima, misleći da će im oni pomoći ali tada je kasno, oni treba da se unose svakodnevno kao prevencija i to kroz sveže voće i raznovrsnu ishranu a ne veštaki napravljene tablete.
  Sa malinom je ista priča... Veliki broj proizvodjača ne obraća pažnju sa čim djubri malinjak, koju količinu je potrebno dodati djubriva, da li malina ima dovoljno hrane,da li joj treba navodnjavanje ili orošavanje... Neki idu u drugu krajnost pa bacaju djubriva napamet u ogromnim količinama i misle da je to dobro jer "sad malina ima hrane". A ustvari i to je problem, jer malina onda ne može da koristi tu hranu koja se nalazi oko korena ,jer se obično nalazi u obliku koji joj nije dostupan. Takodje prevelika količina nekog mikroelementa u zemljištu može blokirati neki drugi element.


                                            Kako sprečiti pojavu bolesti?


  Svi znamo da za ljude postoji obavezna vakcinacija. Nakon primanja vakcine covek stice otpornost na neko oboljenje.
  Malinu ne možemo vakcinisati ali ako redovno izvodimo zastitu povećavamo njenu otpornost na mnoge bolesti, smanjujemo broj patogenih mikroorganizama samim tim i mogućnost za pojavu bolesti.

Oboljenje mogu izazvati razni mikroorganizmi: virusi,bakterije,glivice...
Nemojte mesati viruse i bakterije jer nemaju veze jedno s drugim.Ono što deluje na bakterije su antibiotici,što im i samo ime kaže, ali se oni ne smeju primenjivati na biljkama. Znači za borbu protiv bakterija u malini nam ostaje samo prevencija (reagovanje pre pojave bolesti ishrana i zastita).Sto se tiče virusa tu i za ljude postoji veoma mali broj lekova a kamoli za biljke. I ostaje ponovo prevencija (biranje zdravog sadnog materijala,uklanjanje obolelih izdanaka iz malinjska).

 Da bi došlo do pojave bolesti ( važi i za ljude i biljke) moraju biti ispunjene neke " karike u lancu", ako bilo koju kariku prekinemo - oboljenje se neće pojaviti.

Te "karike" su:

-izvor zaraze
-putevi širenja
-ulazna vrata
-broj i sposobnost mikroorganizama
-otpornost domaćina(biljka ili čovek).

Da pojasnimo šta ovo znači.

 - Izvor zaraze moze biti u samom malinjaku ali i pored njega (velika trava,korovi,oboleli lastari...Oko malinjaka divlja kupina,malina,...) Ako izvor ne postoji nece biti ni oboljenja...Razmislite sami šta treba da uradite...

 - Oko puteva širenja neću vas puno zamarati samo ću navesti primer.Kod bakteriozne plamenjače ako ste bili u zaraženom malinjaku i iz njega idete u druge malinjake, makazama orezujete obolele izdanke a ne dezinfikujete makaze i ruke- vi sami širite zarazu...

  -Ulazna vrata kod biljke mogu biti bilo koje oštećenje,rana,lomljenja...pa i onaj deo stabla na kom je bio list. Sad vam je jasno zasto je bitno jesenje prskanje nakon opadanja lišća.

  -Broj i sposobnost mikroorganizama je veoma bitna karika na koju vrlo efikasno možete delovati. Mikroorganizme nikada ne možete potpuno uništiti a i ne treba jer postoje i oni korisni.Ali pravilnom primenom pesticida ih možete dovoljno oslabiti da oni neće biti sposobni da izazovu bolest. Dakle da bi došlo do bolesti mora postojati dovoljno veliki broj uzročnika.

  -Poslednja karika, možda i najbitnija, da odgajite dovoljno otpornu biljku koja ima snagu da prebrodi sve nedaće.To može biti samo zdrava biljka...

  Živimo u vreme gde se mediji masovno koriste za reklamiranje mnogih proizvoda. Ima tu i kvalitetnih stvari ali kako razdvojiti žito og kukolja??? Budite pametni,učite ali uvek saslušajte kako stručnjake tako i malinare i zapamtite samo jedno:

Sve što je veštački stvoreno ne može nikad potpuno zameniti prirodno, može samo delimično. Svaki preradjeni proizvod mora proći kroz odredjene postupke gde se ne uklanja samo štetno već i korisno... 



SAVET: Umerenost je najbitnija za sva živa bića, ni previše ni premalo,samo onoliko koliko treba.





Autor: ZVRCKO