понедељак, 23. јануар 2017.

Kako se osloboditi poponca u malinjaku ?

Poponac 
 Poponac ili ladolež je korov koji možemo videti vrlo često ,ima ga svuda. Što se tiče njegovog prisustva u malinjaku , slobodno mogu reći da je poponac prava noćna mora. Bar meni je bio...više nije...

  Poponac, ta "lepa" biljčica, igrom slučaja našla se u mom malinjaku.
  Ovaj korov ima dugačak,vretenast koren, i puzeće stablo koje brzo može izrasti i 2m, listovi su srcastog oblika a cvet levkast, pretežno bele boje.Njegov koren i stablo poljoprivredniku mogu samo otežati gajenje bilo koje kulture a posebno maline.
  Malina je idealan oslonac za njegovo puzeće stablo, kao što možete videti na slici.

       Šta uraditi da se spreči pojava poponca u malini ?

  Jedan preskočen korak pre podizanja zasada maline, a taj korak je uništavanje korova, može nam kasnije doneti velike probleme. Znači ukoliko imate korov na parceli gde planirate podizanje malinjaka, obavezno ga tretirajte herbicidom pre sadnje maline. To je moja preporuka jer bolje sprečiti nego lečiti...
  Jako bitno je i to da prilikom kupovine sadnica obratite pažnju na njihov koren .Ne mislim sada na broj žilica i njihovu dužinu, već na to da li se uz malinin koren nalazi i koren poponca (ovo se odnosi na kupovinu sadnica iz malinjaka). Tada ćete sadeći malinu posaditi i poponac.
 Takodje obratite pažnju kada obradjujete zemljište mašinski, na priključne mašine, jer se i na njima može naći korenje ladoleža.


                                   Kako uništiti poponac u malinjaku ?

 Postoje 3 načina da se suzbije i pobedi ovaj veoma uporan korov :

1- Čupanje poponca kada je stablo dužine do 15 cm,
2- Malčiranje i setva žitarica (raži) po medjurednom prostoru,
3- Primena herbicida (TOTALA).

 Kakvo je moje iskustvo?

  Prvi način sprovodjen 3 godine. Neću reći da se nije smanjila zakorovljenost, jeste, ali su ti rezultati zanemarljivi. Znači, zadovoljavajući rezultat nije postignut. A moram navesti da se čupanje i plevljenje mora raditi često jer poponac vrlo brzo raste. Takodje se i tokom berbe mora uklanjati jer će u protivnom biti vrlo otežana berba i "nemoguća misija" izneti stare maline iz zasada.  Možda bi ga potpuno uništili da smo ga otklanjali još par godina ?! Ali , možda...Pre ćeš srediti kičmu nego poponac ovom metodom.

  Drugi način nisam ni probala, zato što ni on ne obećava sigurne rezultate, a nisam zelela da prodje još koja godina sa dodatnim radom.

  Na kraju, koliko god sam bila protiv herbicida u malini, završila sam posao baš sa njim . Znam da su mnogi protiv, kažu "uništiće herbicid malinu", "zadržaće se u zemljištu"...Ali i poponac šteti malini i otežava rad...

  Ko želi može pokušati ova prva dva načina, pa ako uspe može me demantovati.

  Sa totalima treba biti vrlo oprezan. Ukoliko se neko opredeli za herbicid, evo objašnjenja kako uraditi posao a zaštititi malinu:

 Bočne grane podvezati (ukoliko su duge, ako su kratke ne treba podvezivanje), zakinuti do zemlje sve lastare koji su izbili ( uključujući i one koji su pored bokora jer i oni rasti iz korena, i ukoliko ih sredstvo dohvati uvući će total u koren...) Cilj je sprečiti total da dohvati list maline!!! 
 Odmotati poponac od stabla maline.

 Plastičnu flasu  od 5l presecite tako da napravite"tubu", probite čep i stavite na prskalicu. 
Koristite preporućene doze preparata. Oni hrabriji mogu prskati i sa posebnim nastavkom za prskalicu.

  Ovo je moje  iskustvo s poponcem, nekom će se svideti više, nekom manje a nekom će možda i pomoći...


SAVET: Ako u malinjaku imate poponac - ne frezirajte medjuredni prostor, tako ćete ga samo proširiti.




Autor: ZVRCKO