среда, 4. јануар 2017.

Gde i od koga kupiti sadnice maline ?



   Kupovina sadnog materijala u nasoj zemlji je kao lutrija. Zbog toga imajuci u vidu da je kvalitetan sadni materijal najbitniji za postizanje velikih prinosa, treba biti vrlo obazriv i oprezan.
Odluka da podignete zasad malina je donesena, odabrana parcela , sada ste u dilemi  "gde i od koga kupiti sadnice?     
Izbor je veliki... 

                            Kako odluciti a ne pogresiti ? 

-Sadnice iz rasadnika koji treba da bude proveren, su najbolja opcija. Tada, ukoliko dobro obradjujete malinu i ako joj odgovara zemljiste, mozete ocekivati vrhunske prinose.
-Sadnice iz maticnjaka su druga opcija i smatraju se kao kvalitetan sadni mterijal.
-Sadnice iz malinjaka su poslednja varijanta i pri kupovini ovih sadnica treba biti posebno obazriv.

Treba znati sta hocete a sta necete da kupite !!!

Ne trebaju vam sadnice koje se nece primiti, koje su obolele i koje ce vam zaraziti zemljiste. Dakle, nece se primiti one koje nemaju koren (to su grane koje se mogu naci medju sadnicama) ili je on na bilo koji drugi nacin ostecen ( isusen , izmrzao - ovo se moze desiti ako su plitko zatrapljene).Sto se bolesti maline tice obratite paznju samo na dve, a to su rak korena i fitoflora.
Vrlo su ozbiljne i mozete ostati bez malinjaka i pre nego ga podignete. Na rak korena mozete posumnjati kada pogledate koren i na njemu pronadjete zadebljanja-kvrge.Ova zadebljanja nisu uvek rak( to moze potvrditi samo laboratorija) ali je bolje ne rizikovati.Na fitofloru mozete posumnjati kada pogledate maticni  zasad, ukoliko ima poprilicno osusene maline, "supljih redova",bolje je ne rizikovati jer se i ova bolest dijagnostikuje u laboratorijama, a u jesen i prolece ju je tesko primetiti na sadnicama. Sve ostale bolesti su nesto sa cim mozete uspesno da se borite.

                            Sta utice na prijem sadnica?

  Da li ce se sadnice primiti ili ne zavisi najvise od tipa zemljista, korenovog sistema sadnice i nacina sadnje. Mnogo paznje se posvecuje nadzemnom delu biljke, tome kako sadnica izgleda: da li ima braon boju , da li  je lisce opalo, da li  je debljina oko 1 cm,...Ukoliko su zemljiste i koren dobri,i posadite malinu pravilno, iako ima po neki list ili nije skroz odrvenela prijem ce biti dobar i necete imati problema. 
Ne obracajte paznju na sporedne stvari vec se fokusirajte na glavne. 
Zemljiste treba da bude rastresito. Ukoliko se posle kise stvara pokorica oko posadjenih sadnica imacete problem sa izbijanjem izdanaka iz zemlje.Tada cete imati i slabiji prijem sadnica. Resenje je da pazljivo razbijete pokoricu i omogucite lastaru da izbije iz zemlje. 
Nacin sadnje je bitan u smislu da sadnica ne sme biti ni preduboko ni plitko posadjena. Idealno je da bude 2-3 cm nize nego sto je bila.


SAVET: Imajuci u vidu velika ulaganja u sadnice, moj savet bi bio: obavezno obici vise rasadnika, malinjaka, povesti sa sobom nekog ko ima iskustvo, raspitati se o prodavcu, licno preuzeti sadnice i posaditi ih u sto kracem roku.



Autor: ZVRCKO, gajenjemaline.blogspot.rs