уторак, 3. јануар 2017.

Priprema zemljišta i sadnja maline

Podizanje malinjaka je ozbiljna investicija. Zasad malinjaka ostaje na istom mestu 15, 20 i više godina. Imajući to u vidu  moramo pre podizanja zasada uraditi sve što možemo kako bi omogućili biljci što bolje uslove za rast i razvoj, ali i olakšali sebi, jer je neke probleme mnogo lakše rešiti pre sadnje nego kada je malinjak već podignut. Odabir parcele za malinjak pročitajte OVDE.

podizanje malinjaka
Polka
  Pripremu zemljišta trebalo bi početi bar godinu dana ranije u zavisnosti šta je gajeno na toj parceli,a nekada i 2-3 godine,pogotovo ukoliko je gajen voćnjak.

  Ukoliko je prethodno na parceli postojao voćnjak, povaditi sve voćke i korenje, odstraniti kamenje ukoliko ga ima. Poželjno bi bilo bar još 1 godinu posaditi žitarice na takvo zemljište.

  Ako je bila šuma uraditi isto uz maksimalno uklanjanje korenja, koje kada ostane prilikom truljenja može biti izvor zaraze za malinu ali i otežati održavanje malinjaka.

    Najbolja varijanta je ako su kao predkultura gajene žitarice ili je bila livada.

  Za gajenje maline nisu pogodna zemljišta u kojima ima korova. Zato je mera uništavanja korova jako bitna u pripremi zemljišta. Korovi se mogu uklanjati mehaničkim putem ( dubokom obradom i čišćenjem zemljišta), gajenjem kultura koje smanjuju zakorovljenost ili herbicidima. Herbicidi su najefikasniji a koncentracija se odredjuje u odnosu na to koji korovi su najzastupljeniji na parceli.


Nakon uradjene analize zemljišta nastavljamo sa daljom pripremom za sadnju.


                                             Kada uneti stajnjak u zemljište?


Stajnjak, zavisno od količine sa kojom raspolažete i od toga da li je prolećna ili jesenja sadnja možete uneti pre i posle oranja.
- Stajnjak možete rasturiti po celoj površini a potom uraditi duboko oranje pa freziranje-ukoliko je jesenja sadnja,ako je prolećna freziranje se ne radi do same sadnje.
- Nakon oranja rasturiti stajnjak u trake gde se planiraju redovi pa frezirati.
- Oranje pa freziranje pa stajnjak u trake i ponovo frezirati samo deo gde je stajnjak (budući redovi).Pre poslednjeg freziranja bi bilo idealno dodati mineralna djubriva po analizi.
Ukoliko je potrebno regulisati kiselost zemljišta najbolje je krečnjak ili kreč dodati zajedno sa stajnjakom.

 Stajnjak nikad nemojte ostavljati da stoji rasturen po zemljištu već ga uneste u zemljište. Ukoliko orete u jesen a freziranje i sadnju maline ostavljate za proleće,stajnjak rasturite neposredno pre freziranja ili pre oranja !

Kada je zemljište pripremljeno ostaje samo da obeležite redove, otvorite brazdu, postavite sadnice (ni plitko ni preduboko- malo više nego što su bile u zemlji, uz prethodno potapanje u rastvor stajnjaka i vode), zagrnete ih i ...vaš malinjak je podignut.


Više o sadnom materijalu pročitajte u sledećim postovima:
Kako napraviti sopstveni matičnjak?         ili            Gde i od koga kupiti sadnice maline ?





Autor: ZVRCKO